Vad händer i länet i samband med Internationella kvinnodagen 2020?

Internationella kvinnodagen kom till under 1910-talet för att stödja och hedra kampen för kvinnors rösträtt och uppmärksammas idag i länder över hela världen. Dagen infaller den 8 mars för att uppmärksamma den kamp kvinnorörelsen har drivit för jämställdhet, men är också till för att blicka framåt, belysa samtidens jämställdhetsutmaningar och lyfta det förtryck som kvinnor fortfarande utsätts för runt om i världen. Passa på att uppmärksamma dagen tillsammans med andra! Vi har sammanställt arrangemang i länet för att du lätt ska hitta rätt. Saknas något? Tipsa oss gärna!

 

Tillsammans för Internationella kvinnodagen

Tid: Lördag 7 mars 13.00-14.00. Plats: Hoppets torg Jönköping. Arrangör: Tillsammans för internationella kvinnodagen.

Vi är många som vill uppmärksamma internationella kvinnodagen och belysa ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Precis som förra året gör vi det tillsammans och visar på så sätt på kraften som finns i både vårt engagemang och i vår stad. Manifestationen och tal av företrädare från politiska partier/organisationer.

Femfest middag och underhållning + spelning

Tid: Lördag 7 mars kl. 18.30-01.00. Plats: Sofiehof Kök & Bar, Brunnsgatan 13 Jönköping. Arrangör: Tillsammans för internationella kvinnodagen.

Middag med underhållning, stand up (Gabriella Fäldt) och feministquiz som avslutas med tre fantastiska band en trappa ner i underjorden. Kostnad 200 kr. Möjlighet finns att enbart äta middag eller endast gå på konserten för lägre kostnad. Förköp finns via länkarna nedan.

Internationella kvinnodagen på Österängen

Tid: Lördag 7 mars kl. 15.00-17.30. Plats: Birkagården, Österängen Jönköping. Arrangör: ABF Jönköpings län, Rädda Barnen Jönköping-Huskvarna, Österängens konsthall.

Föreläsning med Zaynab Ouahabi om skillnader mellan självkänsla och självförtroende. Peppande och inspirerande föreläsning om vikten av att tro på sig själv.
Mingel och fika • Odla med Österängens konsthall • Prova på Just dance!• Rädda Barnen har verksamhet för barnen hela kvällen!

Internationella kvinnodagen på DoSpace

Tid: Söndag 8 mars kl. 10.30-13.30. Plats: DoSpace, Östra Storgatan 9 Jönköping. Arrangör: Anna Volby.

Jönköping, det är dags att fira oss fantastiska kvinnor! Syftet med  eventet är att boosta och inspirera kvinnor på olika plan såsom, ekonomi, hälsa, karriär, företagande med mera. Kom hit så pratar vi aktier, “fuck-off-kapital”, stresshantering, företagande, kvinnliga nätverk, hur vi kan stötta andra kvinnor och massa annat! Anmälan krävs, mer info finns via länken nedan.

Internationella kvinnodagen i Gislaved

Tid: Söndag 8 mars kl. 11.00-14.00. Plats: Folkets Hus Gislaved. Arrangör: LO, Folkets hus Gislaved och ABF.

Kom och fira Internationella kvinnodagen med oss, mingelmusik och filmvisning! Alexander Björndal underhåller oss med musik under tiden vi minglar och dricker bubbel. Mellan 11.00-12.00 umgås vi, sen tittar vi på filmen “Unga Kvinnor”. Överraskning utlovas i slutet!

8 mars på Kulturhuset!

Tid: Söndag 8 mars kl. 12.00-20.00. Plats: Kulturhuset, Svavelsticksgränd 7-9 Jönköping. Arrangör: Kulturhuset och Bokcaféet i Jönköping.

Varmt välkomna att fira internationella kvinnodagen med oss på Kulturhuset! Det blir god mat, LIVESPELAT musikquiz, brädspelscafé, tatuerare och lite annat smått och gott. Mer info finns via länken nedan. Alla är välkomna, vi ser gärna att män under eventet tar ett steg tillbaka och låter oss kvinnor och icke-män ta plats!

Möt Försvarsmakten på Internationella kvinnodagen

Tid: Söndag 8 mars kl.12.00-15.00. Plats: Asecs center, Jönköping.

Försvarsmakten uppmärksammar internationella kvinnodagen. Möt vår personal och få en egen bild av hur det är att tjänstgöra i vår organisation och särskilt hur det är att vara kvinna i verksamheten.  I år är det 40 år sedan den första kvinnan gjorde värnpliktig grundutbildning och idag är knappt en femtedel av vår personal kvinnor. Vårt arbete med att öka den andelen fortsätter. Alla behövs i ett starkt försvar.

Fem Fair på Kvinnodagen

Tid: Söndag 8 mars kl. 14.00-20.00. Plats: Kvarteret Ödlan, Syrgasvägen 7 Jönköping. Arrangör: Fem Fair och Kvarteret Ödlan.

Vi hälsar ALLA varmt välkomna till Fem Fair, en feministisk konst och hantverksmarknad. Vi uppmärksammar kvinnodagen med en marknad med kvinnliga, icke-män och icke-binära konstnärer och hantverkare. Hos oss kan du hitta akvareller, prints, kuddfodral, mössor, vantar och mycket annat. Det kommer även finnas ett café och en öppen scen för musik, sång och poesi.

Internationella kvinnodagen på Råslätt

Tid: Söndag 8 mars kl. 15.00-18.00. Plats: Stadsgården Råslätts Fritidsgård, Sparvhöksgatan 7 Jönköping. Arrangör: ABF Jönköping, Biosfärområdet Östra Vätterbranterna, Röda korset, Råslätt SK, Underground, Unga örnar, Rädda Barnen, Vätterhem, Kvinno- och tjejjouren

Vi firar internationella kvinnodagen för att tillsammans hylla alla de kvinnor, mammor, döttrar, systrar som betyder något för oss! Vi firar också självklart oss själva som de underbara kvinnor vi är. Träffa föreningar • lär dig cykla • pyssel • smink • måleri • träffa nya vänner • ögonbrynsplockning • hårstyling • dans • manikyr • mingel • tal • dekorera • lotteri • vi bjuder på fika • WOMAN POWER!!

Folkets bio: En kvinnas val

Tid: Söndag 8 mars kl. 16.30-18.10. Plats: Folkets bio, Svavelsticksgränd Jönköping. Arrangör: Folkets bio Jönköping.

Folkets bio visar filmen En kvinnas val. Maryam älskar sitt arbete som läkare på ett litet sjukhus på den saudiska landsbygden, även om det finns manliga patienter som vägrar att behandlas av henne. När hon blir inbjuden till en läkarkonferens utomlands känner hon sig glad och bekräftad. Men det vänds snabbt till besvikelse när myndigheterna kräver medgivande från hennes pappa, som råkar vara bortrest. Frustrerad och arg, bestämmer sig Maryam för att ta saken i egna händer. Med hela det patriarkala styret emot sig anmäler hon sig som kandidat i det åstundande kommunvalet.

Kvinnor kan… Mer än de tror!

Tid: Söndag 8 mars kl. 16.00. Plats: Circular Centre, Brahegatan 46 Jönköping. Arrangör: Fredrika Bremerförbundet, Föreningen Amalia, KvinnorKan.

Kom och lyssna på en intressant föreläsning med Anna Mårtensson, expert på polisiärt arbete, Linnéuniversitetet Växjö. Ingen kostnad, ingen föranmälan. Fika finns att köpa.