Orange the world – En vecka fri från våld

I november uppmärksammas Orange the world och En vecka fri från våld i Jönköpings län. Tillsammans arbetar vi för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra – och du kan också vara med.

Tillsammans belyser vi Jönköpings län i orange

Vi hoppas att din organisation/verksamhet/förening/kommun vill vara med och uppmärksamma våld mot kvinnor och flickor genom att lysa upp er kommun med färgen orange under 22–28 november (vecka 47), med fokus på FN:s dag mot våld mot kvinnor den 25 november. Lys upp en viktig byggnad, en rondell, en bro eller något annat i er kommun i färgen orange. Byt färg på er webbsida, lägg upp ett orange inlägg på Instagram eller en orange signatur i er e-post.

Flera idrottsföreningar runtom i länet kommer under en period i anslutning till 25 november manifestera mot mäns våld mot kvinnor genom att belysa arenor och LED-skärmar med det orange budskapet, spela matcher med orange kaptensbindel och uppmärksamma kampanjen i sociala medier.

Orange the world

Den 25 november uppmärksammas Orange day, som är knuten till den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Orange day är dagen då FN uppmanar hela världen att manifestera och uppmärksamma våld mot kvinnor. Runtom i världen lyser kända byggnader i orange, människor bär något orange och engagerar sig genom att anordna event och manifestationer för att uppmärksamma våld mot kvinnor. I Jönköpings län uppmärksammas Orange the world tillsammans med en vecka fri från våld.

En vecka fri från våld

Under vecka 47 arrangeras En vecka fri från våld som är en aktivitets- och kampanjvecka med programpunkter kring ämnet våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor. Det är ett antal organisationer, verksamheter och myndigheter som står bakom veckan budskap och en del av dessa bidrar med egna aktiviteter. Veckans budskap är att våld går att förebygga och du kan ta del av ett flertal digitala föreläsningar kring våldsprevention. En vecka fri från våld är ett initiativ från Unizon och MÄN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Vill du veta mer eller delta?