5-6 februari samlades över tusen personer på Elmia i Jönköping under Forum Jämställdhet för att lyssna på seminarier, möta olika organisationer i utställningen och träffa nya spännande bekantskaper. I flera parallella seminarier under två dagar behandlades jämställdhet och genus i frågor som styrning och ledning, maskulinitet, klimatfrågan, förlossningsvården och mycket annat.

Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens. Den arrangeras av Sveriges Kvinnolobby och har sedan starten rest från Malmö i söder till Luleå i norr. 2020 var det dags för Jönköping att stå värd för konferensen och dess tusen besökare från hela landet. Jönköpings kommun, Region Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköping och Jönköping University stod som lokala värdar för konferensen. Under dagarna erbjöd det lokala värdskapet ett fullspäckat gratisprogram på den öppna scenen och den 5 februari arrangerades en välbesökt middag på Kulturhuset Spira.

Josefin Hagström på Jönköpings kommun har varit lokal projektledare för Forum Jämställdhet och har tillsammans med en projektgrupp med representanter från de fyra organisationerna planerat konferensen i snart ett års tid.

  • Vårt huvudansvar har varit det öppna programmet och vi ville få till ett brett program med många spännande ämnen och intressanta talare, berättar Josefin. När vi började leta talare upptäckte vi att det finns många spännande arbeten för jämställdhet i länet, och dessa har vi velat sätta i fokus. Jönköpings län är inte känt för att hamna högst upp i olika jämställdhetsrankningar. Länet brottas särskilt med att den företagskultur och industritäthet som är vår styrka dessvärre också hänger samman med en starkt könssegregerad arbetsmarknad. I det öppna programmet lyftes just länets könsuppdelning i utbildnings- och yrkesval mycket, men besökarna fick också lyssna på seminarier om jämställt föräldraskap, jämställdhet inom kultur- och idrottsliv, inkluderande digital transformation, Jäj och mycket mycket mer.
  • I det öppna programmet gav vi möjligheten att ta del av Forum Jämställdhet utan en biljett, utan att behöva avsätta två hela dagar och utan att behöva anmäla sig i förväg. Det blev ett välbesökt och uppskattat komplement till huvudprogrammet, och vi är nöjda med att ha fått visa upp en del av länets samlade jämställdhetsarbete! säger Josefin Hagström.Nästa år hålls Forum Jämställdhet i Stockholm. I Jönköpings län fortsätter arbetet och samarbetet kring jämställdhet – inte minst på Jäj!

Region Jönköpings län och Jönköpings kommun är lokala värdorganisationer för konferensen tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköping University.

Arrangerades av: