Här hittar du programmet för demokratiåret 2021. Programpunkterna anordnas av flera olika aktörer och uppdateras löpande.
Besök den digitala demokratistugan
Demokrativeckan
Invigning av Demokratistugan
När: 8 november kl. 17.00
Var: Demokratistugan (vid Kulturhuset Spira, Jönköpings kommun)
Medverkande: landshövding Helena Jonsson, demokratiambassadör Lena Posner Körösi, ordförande i Jönköpings kommunfullmäktiges presidium Tord Sundqvist, ordförande för Funktionsrätt Jönköpings län Emma Åverling och Stina Holmgren, demokrati- och samhällsintresserad ungdom från Tranås.
Under invigningen bjuds vi på en dansuppvisning av en streetjazz-grupp inom studio11, Studieförbundet Vuxenskolans dansverksamhet, och sång av Cornelia Antonijev, vinnare i länsfinalen av P4 Nästa 2021.
Efter invigningsceremonin har du möjlighet att besöka stugan, dricka en kopp kaffe och titta på demokratiutställningen.
Klockan 18.00 är du också varmt välkommen på vernissage för fotoutställningen 10 år av magisk scenkonst! på Spiras Caféscen.
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med arbetsgruppen för Demokratin 100 år
Demokratistugan
När: 8-13 november
Var: Vid Kulturhuset Spira, Jönköpings kommun
Demokratistugan är öppen för allmänheten 9-13 november.
Öppettider:
9 november kl 9-18
10 november kl 9-19
11 november kl 9-18
12 november kl 9-18
13 november kl 10-16
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län, kommittén Demokratin 100 år och referensgruppen för Demokratin 100 år
Tipsrunda om demokrati
När: 8-14 november
Var: på flera platser i Jönköpings kommun, bland annat runt Munksjön.
Du går tipsrundan med hjälp av Xrundans app. Ladda ner appen, välj din tipsrunda och sätt igång! Läs mer om hur det fungerar på www.xrundan.com.
Arrangör: Jönköpings kommun.
Utställning ”Ja, må den leva!” på Nässjö Stadsbibliotek
Var: Nässjö Stadsbibliotek
När: 8-14 november
Känner du till historien om hur vi fick allmän rösträtt i Sverige 1921? Det var en reform som innebar ett genombrott för demokratin i vårt land. Under Demokrativeckan uppmärksammas hundraårsjubileet på biblioteket med affischutställningen Ja må du leva! Det skyltas också med boktips om demokrati och rösträtt för alla åldrar.
Utställningen visas under hela Demokrativeckan (8/11 – 14/11). Bibliotekets bemannade öppettider är: Mån-tis kl. 08.30-19.00, ons-fre kl. 08.30-17.00, lör-sön kl. 10-14.
Arrangör: Nässjö kommun.
100 år med allmän rösträtt – utställning på Tranås stadsbibliotek
När: 8-20 november
Var: Tranås stadsbibliotek
Tranås/Ydre Släktforskarförening ställer ut “100 år med allmän rösträtt”. Kampen för den allmänna rösträtten i Sverige tog sin början 1866. Först 1921 togs det slutgiltiga beslutet om allmän och lika rösträtt. Det vi idag tar som en självklarhet föregicks av en hård kamp bland svenska folket och det kan vara bra att känna till lite bakgrundshistoria.
Arrangör: Tranås/Ydre Släktforskarförening och Tranås kommun.
För en fortsatt stark demokrati
När: 9 november kl 10.00-12.15
Var: Kulturhuset Spira
Välkomna att fira Demokratin 100 år! Demokratiambassadör Lena Posner Körösi föreläser om demokratin och de utmaningar som den står för idag. Regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) undertecknar deklarationen för en stark demokrati och fristadspoeten Ali Thareb läser en av sina dikter.
Arrangemanget är kostnadsfritt och riktar sig till alla länsinvånare som vill veta mer och värnar om demokratin.
För hela programmet, se länk: Inbjudan och program för dagen
Senaste anmälningsdag: 4 november
Arrangör: Region Jönköpings län och Europa Direkt i Jönköpings län
Demokrati – en självklarhet? Ett samtal om demokrati nu och då
När: 9 november kl 18-19
Var: Tranås stadsbibliotek
Gerd Brisfjord Karlsson från Tranås/Ydre Släktforskningsförening berättar om utställningen “100 år av allmän rösträtt” och Kurre Carlsson, valnämndens ordförande och ordförande för kultur- och fritidsnämnden, utvecklar sin syn på demokrati.
Ingen anmälan krävs.
Arrangör: Tranås kommun.
Angrepp mot hbtq-personers rättigheter – ett hot mot demokratin
När: 9 november kl 18.00-19.30
Var: Biograf Fokus, Jönköpings stadsbibliotek
Under det senaste decenniet har vi sett hur en rad stater begränsat rättigheter för homo- och bisexuella, transpersoner och queera (hbtq) under förevändningen att de försvarar ”traditionella familjevärden”. Ungern röstade nyligen igenom ett förbud mot ”positiva” skildringar av homosexualitet, med stora likheter med Rysslands lag mot ”homosexuell propaganda” som infördes 2013, och i Polen har många kommuner utropat sig själva som ”hbtq-fria zoner”. Varför är hbtq-personer i skottgluggen för nationalistiska och auktoritära rörelser? Hur hänger angrepp på hbtq-rättigheter ihop med en bredare demokratisk tillbakagång? Kan det hända här?
Emil Edenborg, fil.dr. i statsvetenskap och genusforskare på Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet, berättar med utgångspunkt i sin forskning från bl.a. Ryssland om hur hbtq-personer blivit en måltavla i en internationell auktoritär utveckling.
Senaste anmälningsdag: 5 november
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköping Qom ut.
Föreläsning med Marika Eriksson, @kvinnohistoria på Instagram
När: 9 november kl 18.30
Var: Habo bibliotek
Folkbildningsrådet i Habo och Habo bibliotek bjuder in till en föreläsning om kampen för kvinnlig rösträtt med Marika Eriksson som driver Instagramkontot @kvinnohistoria.
Arrangör: Habo folkbildningsråd och Habo bibliotek.
Biljett krävs men är gratis. Du föranmäler dig senast 26 oktober till Habo bibliotek: biblioteket@habokommun.se eller 036-442 80 20.

Foto: Anna Dammert
Vetgirig tisdag – Journalisten och författaren Mustafa Can föreläser om svenskhet och vem är egentligen svensk?
När: Tisdag 9 november 2021 kl. 18:30-19:30
Var: Kulturhuset Pigalle i Nässjö
Pris: 100 kr. Senior/ungdom/student: 50 kr.
Denna föreläsning är en personlig berättelse och reflektion där Mustafa Can försöker ge svar på några av de svåraste frågorna kring svenskhet.
Arrangör: Nässjö kommun
Arbetets mening och synen på samhället
INSTÄLLT – denna programpunkt är tyvärr inställd.
Seminariet kommer istället genomföras digitalt den 25 januari 2022.
After school: Barn tycker till!
När: Torsdagen den 11 november kl. 15-16
Var: Nässjö Stadsbibliotek
För dig som är 6-12 år, kom och prata med oss om demokrati. Vad är demokrati? Vi fikar, diskuterar och låter fantasin flöda. Tyck till om ditt bibliotek, berätta vad du tycker vi ska göra på skolloven och hjälp till att skylta med dina favoritböcker!
Ingen anmälan krävs.
Arrangör: Nässjö kommun.
Digital lunchföreläsning om medborgarbudget i Nässjö kommun
När: Fredag 12 november kl. 12.10-12.50
Var: Digitalt via Teams
Lyssna på projektledare Simon Dagson medan du äter din lunch och lär dig mer om medborgarbudget som ett verktyg för ökat medbestämmande och medskapande.
Simon berättar om Nässjö kommuns arbete med medborgarbudget på landsbygderna. Simon berättar om projektets upplägg, vad vi har lärt oss och hur Nässjö kommun ska jobba vidare med medborgarbudget.
Medborgarbudget innebär att invånarna lämnar in förslag på vilka åtgärder som de vill ska genomföras inom en given budget för att sedan rösta på förslagen. De förslag som får flest röster genomförs av kommunen. Nässjö kommun har jobbat med medborgarbudget sedan 2016. Engagemanget och deltagandet har varit stort bland boende i alla åldrar i de sju orter som har haft medborgarbudget. Förutom härliga möten och många dialogtillfällen har 25 st framröstade åtgärder kommit på plats för totalt 4 miljoner kronor.
Föreläsningen genomförs digitalt via Teams. Du kan ansluta via webbläsare eller Teams-appen. Anmäl dig senast 10 november genom att skicka ett mejl till karolina.haagsjoberg@nassjo.se eller på Nässjö kommun (nassjo.se)
Arrangör: Nässjö kommun.
Invigning av Speakers Corner i Tranås
När: 12 november
Var: Hylands Torg
Mer information kommer.
Arrangör: Tranås kommun
From Now On – dansföreställning
När: 13 november kl 16-17.30
Var: via Zoom, anmälan krävs. Se länk nedan.
En dansföreställning som handlar om att ta nya tag och ge sig ut i den okända genom att dansa och ha roligt tillsammans. Från och med nu finns det inget som kan stoppa oss, från och med nu ger vi allt vi har och det startar nu!
Studieförbundet Vuxenskolans dansverksamhet Studio11 uppträder i en föreställning som sänds från Huskvarna teater.
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
Höstens aktiviteter
Ja må den leva – på Gnosjö bibliotek
När: 11 oktober-4 november
Var: Gnosjö bibliotek
Affischutställningen “Ja må den leva” berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En reform som innebar demokratins genombrott i vårt land.
Arrangör: Gnosjö kultur och bibliotek
Lär dig mer om de nationella minoriteterna
När: 15 oktober-31 december
Var: Digitalt
Välkommen att ta del av en digital föreläsning med Lennart Rohdin, ansvarig ledare att ta fram lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724). Han var också regeringens särskilda utredare av en stärkt minoritetspolitik, vilket fick till följd att minoritetslagen skärptes från 2019.
I sin föreläsning förklarar Lennart Rohdin vad nationell minoritetspolitik är, varför Sverige har en minoritetspolitik och vad det innebär för regioner och kommuner i Sverige.
Du hittar föreläsningen via nedanstående länk som leder till Region Jönköpings län informationssida för nationella minoriteter. Föreläsningen ligger på Vimeo. För att få föreläsningen textad: klicka på CC – Choose Captions och välj Svenska.
Arrangör: Region Jönköpings län
Demokratisoppa med Emil Jensen och Sustainable poetry
När: 19 november kl 12.00-13.00
Var: Digitalt eller fysiskt på kulturhuset Spira
Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid. I sin helt egna blandning av humor och allvar återkommer han ständigt till ämnen som mänskliga rättigheter, demokrati och hållbarhet samt hur människor kan samarbeta över mentala och nationella gränser.
Sustainable poetry är ett initiativ där barn och unga uttrycker sina tankar och idéer genom poesi, för att stärka demokratin. Texter ur antologin Drömmar för en hållbar framtid av barn och unga leder Emil in på Spiras kulturscen i Jönköping.
Arrangör: Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund och Universitets- och Högskolerådet/Den globala skolan.
Gömda kvinnor – en utställning av Helga kvinnojour
När: 22 november – 12 december
Var: Tranås stadsbibliotek
Gömda kvinnor är en underjordisk rörelse som startade i januari 2020. Efter att de utsatts för våld av en partner fick de samhällets hjälp att gå under jorden och leva på hemlig adress med påhittad livshistoria. Nu protesterar de mot systemet, de har fått nog att vara gömda och glömda.
Deras signum är att placera ut silverfärgade kvinno- och barnskor runt om i Sverige samt att med egenhändigt målade plakat nå ut med sina budskap.
Arrangör: Gömda kvinnor och Helga kvinnojour.
Föreläsning: Helga kvinnojour berättar om sin verksamhet
När: 24 november kl. 18
Var: Tranås stadsbibliotek
Mer information kommer!
Arrangör: Helga kvinnojour.
Helga kvinnojours årliga manifestation
När: 25 november kl. 16-17.30
Var: Torget i Tranås
Arrangör: Helga kvinnojour.

Foto: Johan W. Avby
Författarbesök: Ali Thareb
När: 27 november kl 14.00-15.00
Var: Gislaveds bibliotek
Ali Thareb är fristadsförfattare i Region Jönköpings län. Han är poet och scenkonstnär från Irak. Ali berättar om sitt liv och författarskap och hur det är att leva under förtryck och krig.
Arrangör: Gislaveds bibliotek
Ja må den leva! Demokratin uti hundrade år
När: 27 november – 10 december
Var: Eriksbergs museum, Tranås
En utställning där du lär dig mer om demokrati. Utställningen visar vägen till allmän och lika rösträtt. Det kommer också finnas studiematerial för skolorna på museet. Studiematerialet vänder sig till olika åldrar. Målgrupp: skolan och allmänheten.
Arrangör: Tranås kommun.